Loading...
Over Neupanefonds 2018-09-27T21:03:48+00:00

DE WERELD OP ZIJN KOP

Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een zware aardbeving met een brute kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Er vielen duizenden doden, honderden gewonden en ook van de houten huisjes en scholen bleef maar weinig over. Mirjam was voor haar studie in het dorpje Karmidanda toen de wereld begon te schudden.

Het meemaken van een zware aardbeving zet je wereld op zijn kop. Uit voorzorg reisde Guido af naar Nepal om Mirjam zo goed mogelijk op te vangen. Niet wetende dat ruim twee weken later, op 12 mei 2015, Nepal opnieuw getroffen zou worden door een zware aardbeving. Ditmaal met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.

DE WEDEROPBOUW

Er vielen opnieuw doden en het mooie Nepal lag in puin. Er heerste paniek, chaos maar vooral verdriet. Het gezin Neupane, waar Mirjam verbleef, verloor een deel van hun huis, en wederopbouw zou te veel geld kosten. Zeker nu Jhabraj Neupane voorlopig zijn baan als gids niet meer zou kunnen uitoefenen door het wegblijven van de toeristen. Hij moest kiezen tussen een veilig huis of het onderwijs van zijn kinderen.

Op dat moment maakte Guido een belofte:

Jhabaraj, I’m going to help you

HELP MEE!

Onderwijs maakt het verschil in Nepal. Maar basisonderwijs alleen is niet genoeg. Met de juiste hulp leren kinderen een vak en bouwen ze aan de toekomst

BASISSCHOLING

De kinderen in Karmidanda gaan 10 jaar naar school en behalen dan hun diploma, vergelijkbaar met onze mavo. Neupanefonds steunt de vervolgcursus kernvakken (Engels, Nepalees, Wiskunde, Natuurkunde) zodat de aansluiting met groep 11/12 (‘vwo’) kan worden gemaakt.

VAK LEREN

Veel jongeren stoppen met school na groep 10 en gaan werken als ze dat kunnen vinden. Neupanefonds richt zich op faciliteren van studenten die een beroepsopleiding willen gaan volgen voor automonteur, verpleegkundige, electriciën, kok, enzovoorts.

TOEKOMST

Door de jongeren zo kansen te bieden in hun eigen land helpt Neupanefonds mee aan het behoud van geschoolde krachten en dus aan een verdere ontwikkeling van Nepal.

DONEER NU

Wij geloven in de noodzaak van scholing voor een kind. De basis voor een sterke toekomst. Maar dat kunnen wij niet alleen.

DOE EEN DONATIE