DE WERELD OP ZIJN KOP

Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een zware aardbeving met een brute en dodelijke kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Er vielen duizenden doden, honderden gewonden en ook van de houten huisjes en scholen bleef maar weinig over. Mirjam was voor haar studie in het dorpje Karmidanda in de ‘foothills’ van de Himalaya toen de grond onder haar begon te schudden.

Het meemaken van een zware aardbeving zet je wereld op zijn kop. Guido zou met Mirjam een mooie wandeling maken naar Everest BaseCamp. Het werd een reis naar een rampgebied. Hij ging naar Nepal om Mirjam op te vangen. Ze besloten daar te blijven met de gedachte dat het weer veilig was en dat ze daar vast wel ergens goed werk konden doen. Niet wetende dat ruim twee weken later, op 12 mei 2015, Nepal opnieuw getroffen zou worden door een zware aardbeving. Ditmaal met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.

DE WEDEROPBOUW

Er vielen opnieuw doden. Het mooie Nepal lag in puin. Er heerste paniek, chaos maar vooral verdriet. Het gezin Neupane, waar Mirjam verbleef, verloor een deel van hun huis, en wederopbouw zou te veel geld kosten. Het gidswerk van vader Jhabraj Neupane, tevens docent Engels op het schooltje in Karmidanda, was voorlopig van de baan door het wegblijven van de toeristen. Zijn kinderen riep hij van hun studies terug naar huis om te helpen met de moeizame en langzam wederopbouw van onderdak voor hem, zijn vrouw Januka en zijn moeder Ama. Het was een keuze voor een veilig huis of het onderwijs van zijn kinderen.

Op dat moment maakte Guido een belofte:

Jhabaraj, I’m going to help you

HELP MEE!

Onderwijs maakt het verschil in Nepal. Maar basisonderwijs alleen is niet genoeg. Met de juiste hulp leren kinderen een vak en bouwen ze aan de toekomst

BASISSCHOLING

De kinderen in Karmidanda gaan 10 jaar naar school en behalen dan hun diploma, vergelijkbaar met onze mavo. Neupanefonds steunt jaarlijks een ‘kopcursus kernvakken’ met de vakken Engels, Nepalees, Wiskunde en Natuurkunde, zodat de aansluiting met groep 11/12 (‘havo/vwo’) kan worden gemaakt.

VAK LEREN

Veel jongeren stoppen met school na groep 10 en gaan werken als ze dat kunnen vinden. Neupanefonds richt zich op faciliteren van studenten die een bachelor-, master- of beroepsopleiding willen gaan volgen voor automonteur, verpleegkundige, electriciën, kok, enzovoorts. Momenteel volgen drie studenten een hbo-opleiding Biochemie, Tandarts en Verpleegkunde en volgen twee mbo-studenten een agriculture-opleiding voor ‘vetenary junior technical assistant’.

TOEKOMST

Door de jongeren zo kansen te bieden in hun eigen land helpt Neupanefonds mee aan het behoud van geschoolde krachten en dus aan een verdere ontwikkeling van Nepal.

DONEER NU

Wij geloven in de noodzaak van scholing voor een kind. De basis voor een sterke toekomst. Maar dat kunnen wij niet alleen.

DOE EEN DONATIE